Categories
За туристи

По склоновете на Рила

Все по-разпространено става сред българските туристи да организират своята почивка както лятото, така и зимата. Снежният релакс или активно прекарване на времето по заснежените склонове е предпочитано занимание за една не малка част от нашите сънародници. За радост на българина е разнообразието от ски курорти. Такива са образувани на почти всяка планина в страната, изключение прави само Странджа.

Макар и да има богат избор на преден план изпъкват зашеметяващите със своята прелест Рилски масиви и снежни писти. А там скрит в северните поли е датиращият от старо време курорт Боровец. Историята му започва от 1896 година, когато е построена царската резиденция „Царска Бистрица“. Променил много облика си през времето днес Боровец е прословуто място, известно в скиорските среди от цял свят, поради провеждането на Световни и Европейски първенства. Застроен основно с сгради, използвани за места за настаняване, ресторанти, места за забавление и ски училища. За изисканите чуждестранни туристи мястото предлага триздездни хотели, отговарящи на висок стандарт и качество на обслужването на разумни цени.

Състезанията по ски спускане и слаломите са дългоочаквани мероприятия, които събират погледите от цял свят. Боровец се е разписал доста успешно на световната и европейска сцена. Тази дестинация е била домакин на редица състезания с участници от висок ранг и доказан професионализъм.

Планината разкрива своята красота не само през зимния сезон. Един от вариантите например за летен отдих и бягство от шума, трафика и градската жега си остават планинските преходи.  Едно от най-туристическите и много посещавани места в района са седемте рилски езера. Поради своя специфичен релеф  на скален масив със стръмни склонове, които образуват помежду си водосборища Рила се води планината с най-много езера в България. А фактът, че там е разположен и най-високият връх на балканите – Мусала прави мястото изключително желано за планинари и катерачи.  Планински пътечки с различна дължина се свързват от хижи и заслони и опасват цяла Рила. Независимо кога ще посетите планината и дали ще се спускате по нейните снежни склонове или ще изкачвате оголените й върхове не забравяйте да бъдете внимателни и винаги носете със себе си карта на района.

Обиколките в планината са уморителни и от опит знаем, че в края на дългия ден няма нищо по-приятно от вкусна вечеря и топла вана в някой тризвезден хотел в подножието на Рила!